Krachtigste zonnevlam sinds ettelijke jaren

Op dinsdag 9 augustus om 10.05 uur onze tijd produceerde de Zon een krachtige zonnevlam, de krachtigste van de huidige zonnecyclus. Het fenomeen deed zich voor in zonnevlek 1263 (zie beeldje links).

Het was een zonnevlam van klasse X6.9, in cyclus 24 (de huidige zonnecyclus) is het pas de derde uitbarsting in die klasse, en het was meteen ook de krachtigste sinds 2006.

Zonnevlammen worden volgens hun intensiteit ingedeeld van klasse A via B, C en M tot klasse X. De eerste drie categorieën zijn zonder gevaar voor de Aarde, maar bij een uitbarsting van klasse M en zeker van klasse X is het uitkijken geblazen voor storingen in het radioverkeer en voor defecten aan communicatiesatellieten en -systemen.

Het beeld hieronder is afkomstig van NASA's Solar Dynamics Observatory en toont de flits in extreem ultraviolet waarmee die explosie gepaard ging.

Aangezien het maximum van zonnecyclus 24 pas rond half 2013 wordt verwacht mogen we ons de komende maanden en jaren nog geregeld aan dit soort krachtige zonne-uitbarstingen verwachten.

Wie meer wil vernemen over de activiteit van de Zon kan steeds terecht op de webstek van Solaemon, de Solar Activity and Earth Monitor. De auteur van deze uitstekende site is Jan Janssens, hij komt op zaterdag 26 november om 15 uur op MIRA een lezing houden over de actuele zonnecyclus.

Bron: Spaceweather.com

10/08/2011