Maansverduistering onverwachts succes!

De weerberichten waren nochtans niet gunstig: overwegend zwaar bewolkt met nu en dan opklaringen... maar héél uitzonderlijk vielen die opklaringen exact op het goede moment.
De hemel klaarde op nauwelijks een half uurtje voordat MIRA (om 20h) open gingen voor de bezoekers, en het bleef doorlopend helder tot omstreeks 01h: wat een ongelooflijke timing van onze weerman dus!

De vroege vogels die vanaf 20h reeds langskwamen konden met diverse telescopen de Zon in al haar facetten waarnemen, waarbij vooral de kersverse zonnevlek NOAA 1236 de aandacht trok (pas voor de tweede dag zichtbaar, maar behoorlijk groot!). Eenmaal de Zon onderging kwamen er ook meer en meer bezoekers, en stilaan konden we dankzij onze computergestuurde telescopen ook al de prachtige planeet Saturnus met haar ringen in beeld zetten (lang voordat we ze zelf met onze ogen konden terugvinden aan de hemel).
Stilaan werd het ook donker genoeg om de "diepere sterrenhemel" te verkennen, waarbij vooral de grotere kanonnen ingezet werden.
Ondertussen konden de talrijke bezoekers de maansverduistering zelf ook live meemaken... vanop afstand. Het wereldwijde web bracht ons rechtstreekse beelden, ook toen de Maan bij ons nog onder de horizon stond (vooral die van collega's uit Cyprus waren héél contrastrijk en liepen vlot binnen).

En dan -omstreeks 22h50- was het zo ver, we konden de laagstaande én verduisterde Maan zelf héél zwakjes zien doorheen de laagstaande wolken boven de zuidoostelijke horizon, een kwartiertje voor het einde van de totaliteit. Vanaf dan konden we genieten van de tweede helft van het fenomeen: langzaam zagen we de Maan weer uit de Aardschaduw glijden. De linkerkant van de Maan was toen al duidelijk iets helderder, en daar verscheen dan ook het eerste "volle zonlicht" dat minuut na minuut de rest van de maanschijf heroverde.
Tussendoor konden we ook nog genieten van een heldere overgang van het Internationale Ruimtestation én een spectaculair heldere flits van een Iridium-communicatiesatelliet.
Voor de medewerkers en de vele bezoekers van MIRA kon de avond alvast niet meer stuk.
En ook de pers was aanwezig: camera-ploegen van VT4 en het jeugdnieuws Karrewiet van Ketnet waren present (van die laatste kan u 's morgenavond-donderdag het verslag zien).

Ondertussen zaten ook onze leden en assistenten niet stil. Hans Coeckelberghs maakte onderstaande gedetailleerde én kleurrijke opnames met een vergelijkbare telescoop:

Opname Coeckelberghs HansOpname Coeckelberghs Hans

Opname Coeckelberghs HansOpname Coeckelberghs Hans

Hieronder ook al enkele eerste beelden gemaakt door één van de bezoeksters doorheen één van onze 120mm ED-refractoren van MIRA.

Opname: Claude Dupont

Opname: Claude Dupont

Opname: Palazzo FabrizioOpname: Palazzo Fabrizio