Magnifiek kleurrijk halocomplex was te zien boven ons land

Wie deze avond (vrijdag 6 mei) rond 18h30-19h30 buiten zat, kan er niet naast gekeken hebben. Boven, naast en rond de Zon waren een aantal opvallende regenboog-kleurige fenomenen te zien.
Dergelijke "atmosferische fenomenen" behoren tot dezelfde familie als de bekendere regenbogen, maar ontstaan door breking van zonlicht op ijskristallen in plaats van op regendruppels. Bovendien doet er zich in de kristallen een extra spiegeling voor, zodat deze halo's en aanverwanten niet tegenover de Zon te zien zijn (zoal de regenboog), maar omheen onze dagster. Enkele vormen van het fenomeen doen zich redelijk frequent voor (vooral de twee "bijzonnen" op 22° links en rechts van de Zon), maar de grotere structuren zijn een pak zeldzamer.
De omstandigheden waren vandaag duidelijk ideaal: zonnig, maar wel met redelijk uniforme lichte cirrus-bewolking. Deze wolkensoort hangt hoog in de atmosfeer, en zit daardoor propvol mooie regelmatige ijskristalletjes die dit fraaie fenomeen veroorzaken.

Hieronder al een paar opnames, er zullen er met zekerheid nog volgen (en hou morgen ook het weerbericht van Frank Deboosere in het oog, zijn camera's stonden ook roodgloeiend...).
Voor nog meer info: dé (Engelstalige) referentie-website is die van Les Cowley, mooi gestructureerd en vol met prachtige beelden en simulaties.

UPDATE: een kort interviewtje hierover is te bekijken op de website van ROB TV (Oost-Brabant), terwijl onze beelden ook de voorpagina haalden van de gerenommeerde internationale website SpaceWeather.

Halocomplex 2011-05-06 Bart MellaertsHalocomplex 2011-05-06 Bart Mellaerts

Halocomplex 2011-05-06 Philippe MolletHalocomplex 2011-05-06 Philippe Mollet

Halocomplex 2011-05-06 Philippe MolletHalocomplex 2011-05-06 Philippe Mollet

Halo-fenomenen, een overzichtHalo-fenomenen, een overzicht

Halocomplex 2011-05-06 Philippe MolletHalocomplex 2011-05-06 Philippe Mollet