Toen helden nog echte helden waren: de ruimtevlucht van Joeri Gagarin

Op 12 april van dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat het grote avontuur een aanvang nam: toen Joeri Gagarin op 12 april 1961 om 9.07 uur tijd van Moskou aan boord van zijn ruimteschip Vostok 1 gelanceerd werd om een toertje te maken rond de Aarde was hij meteen ook de eerste mens in de ruimte. En net geen twee uur later kwam hij veilig en wel terug op het aardoppervlak terecht in de Russische steppe.

Joeri GagarinJoeri Gagarin

We moeten dit hele gebeuren situeren in de zogenaamde ‘Space Race’ die op dat moment gaande was tussen de VS en de Sovjet-Unie. De Sovjets hadden eerder al een primeur gehad met Spoetnik 1, de eerste satelliet in de ruimte en het feitelijke begin van het ruimtevaarttijdperk, en ook op 12 april 1961 slaagden zij er als eersten in om een mens in de ruimte te sturen en hem ook weer veilig te doen landen.

Vostok 1Vostok 1

Pas op 20 juli 1969 konden de Amerikanen ‘tegenscoren’ toen Neil Armstrong als eerste mens voet zette op een ander hemellichaam, de Maan.

Herbeleef via dit filmpje de heroïek van de ruimtevlucht van Gagarin.

Ter gelegenheid van deze verjaardag werd trouwens een speciale video uitgebracht, “First Orbit” in samenwerking met ESA-astronaut Paolo Nespoli die beelden maakte vanuit het ISS. De beelden tonen hetgeen Gagarin kon zien vanuit zijn Vostok in combinatie met origineel geluidsmateriaal van toen en een muziekscore van componist Philip Sheppard.