25ste verjaardag van de ramp met de Challenger

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat het Amerikaanse ruimteveer Challenger kort na de lancering verongelukte. Het was 17u38 (onze tijd) op 28 januari 1986 toen Challenger het lanceercomplex 39b op Kennedy Space Centre verliet. Onder de zeven-koppige bemanning was voor het eerst een niet professionele astronaute, Christa McAuliffe. Als lerares zou zij vanuit de ruimte les geven aan haar leerlingen op Aarde.
Zover is het echter nooit gekomen, want na 73 seconden ontplofte het ruimteveer in volle vaart. Vlak na de lancering lekten reeds hete gassen uit de rechter stuwraket door een defecte rubberen ring. Deze ring was niet bestand tegen de lage temperatuur op het ogenblik van de lancering. Ingenieurs zouden nog op het gevaar hebben gewezen en getracht hebben de lancering te laten uitstellen. De NASA-top sloeg deze waarschuwing in de wind om het strakke lanceerschema niet in gevaar te brengen.
De cockpit van Challenger kwam aanvankelijk ongeschonden los van de rest van het geheel, en hoewel NASA het nooit officieel bevestigd heeft zouden minstens 2 bemanningsleden hun noodzuurstofapparatuur nog gebruikt hebben.
De vlucht zou de de 25ste shuttlevlucht geweest zijn, de 10de voor Challenger.
Ook in 2003 ging een ruimteveer verloren. De Columbia viel toen op 1 februari uit elkaar tijdens de landing. Ook deze ramp koste het leven aan de zeven inzittenden.