Gedeeltelijke zonsverduistering op dinsdag 4 januari bij zonsopkomst

Op dinsdag 4 januari zal de Zon in ons land gedeeltelijk verduisterd opkomen. Het is de eerste van vier zonsverduisteringen in 2011. Het is echter de enige die vanuit België waarneembaar is.
De eclips begint wanneer de Zon nog onder de horizon staat. Als rond 8u44 de Zon opkomt is ongeveer 45% van haar diameter bedekt door de Maan. Het volgende half uur zien we de "hap uit de Zon" steeds groter worden, om maximaal (76% bij ons) te worden omstreeks 9u14. Tijdens dit maximum staat de Zon slechts 3° hoog boven de zuid-oostelijke horizon. Nadien zien we het verduisterde gedeelte steeds kleiner worden, tot wanneer het laatste stukje van de Maan om 10.36 uur verdwijnt van voor de schijf van de Zon.
LET OP: Om een zonsverduistering te bekijken moet je beschikken over veilige hulpmiddelen. Het is immers gevaarlijk om recht in de Zon te kijken. Bij de volkssterrenwachten kan je "eclipsbrilletjes" kopen, die toelaten om de eclips veilig te bekijken. Bovendien zijn de Vlaamse Volkssterrenwachten naar aanleiding van de eclips ook open voor het publiek. Meer info over de activiteit op MIRA vind je hier

En als het in België bewolkt zou blijven: kijk bij Astronomy-without-Borders voor een lijst met webcasts.