Gedeeltelijke zonsverduistering met ontbijthappening

04/01/2011 - 07:00
04/01/2011 - 11:00

Het is al weer geleden van 1 augustus 2008, maar op dinsdagochtend 4 januari kunnen we eindelijk nog eens een gedeeltelijke zonsverduistering meemaken vanuit België (voor een totale zonsverduistering bij ons is het helaas nog wachten tot 2090...).

Een waarnemer in Grimbergen zal op het maximum van de eclips niet minder dan 76% van de zonsdiameter verduisterd zien worden door de Zon, sinds de memorabele eclips van 11 augustus 1999 hebben we dat niet meer mogen meemaken.
Helaas gebeurt dit alles héél laag aan de ochtendlijke horizon, en deels zelfs vooraleer de Zon opkomt. De eclips zelf begint immers reeds omstreeks 8 uur wintertijd, terwijl de Zon bij ons pas om 8.44 uur opkomt (dan is ze reeds zo'n 45% verduisterd).
Het volgende half uur zien we de "hap uit de Zon" steeds groter worden, om maximaal (76% bij ons) te worden omstreeks 9.14 uur. Nadien zien we het verduisterde gedeelte steeds kleiner worden, tot wanneer het laatste stukje van de Maan om 10.36 uur verdwijnt van voor de schijf van de Zon.

Wie meer over dit boeiende verschijnsel wil weten, vindt op de MIRA-webstek een uitgebreid artikel over zonsverduisteringen.

Helder weer, dat is natuurlijk de conditio sine qua non om van dit hemelspektakel te kunnen genieten. Duimen dus maar dat de weergoden ons welgezind zijn op 4 januari!

Of het nu goed of slecht weer is, Volkssterrenwacht MIRA is net zoals de collega's van de andere Vlaamse Volkssterrenwachten geopend. Wij organiseren immers samen een happening ter gelegenheid van deze zonsverduistering.

Uiteraard ligt de nadruk van het waarnemingsprogramma op de zonsverduistering zelf, maar voordien zullen we zeker ook met onze telescopen een blik werpen op de planeten Saturnus en Venus, alsook op een aantal andere interessante hemelobjecten zoals sterrenhopen en nevels. En die ochtend valt ook het maximum van de meteorenzwerm der Boötiden, dus met wat geluk zien we ondertussen ook nog een paar vallende sterren!

In de multimediazaal kan men terecht voor een programma over eclipsen.

En desgewenst kunnen de bezoekers zich ook tegoed doen aan een lekker ontbijt. De prijs voor het ontbijt is € 4,00 per persoon, en daarvoor krijg je twee koffiekoeken en een kop thee, koffie of warme chocolademelk. Let op: voor het ontbijt dien je je wel op voorhand in te schrijven. Er zijn drie ontbijtshiften: om 7.30 uur, om 8.00 uur en om 8.30 uur.

Doorlopend van 7 uur tot 11 uur
Toegangsprijs: € 5,00 voor waarnemingen en multimediaprogramma
Wie een ontbijt wil (€ 4,00) dient te reserveren via 02/269.12.80 of info@mira.be.

Ook als u die dag niet naar MIRA of de collega's van de andere Volkssterrenwachten kan komen, loont het toch de moeite om het fenomeen van thuis uit waar te nemen. Vergeet in dat geval niet op tijd uw eclipsbrilletjes te kopen (2€/stuk + eventuele verzendingskosten).

Zo'n eclipsbrilletje staat ook héél cool!Zo'n eclipsbrilletje staat ook héél cool!