Nieuwe zonnetelescoop maakt scherpste zonnefoto’s ooit

Op het Big Bear Solar Observatory (BBSO) is onlangs de New Solar Telescope (NTS) in gebruik genomen. Met zijn spiegel van 1,6 m diameter en zijn adaptieve optiek, levert deze telescoop de scherpste beelden van de Zon op die ooit gemaakt zijn met een resolutie van slechts 80 km. De NTS is de grootste zonnetelescoop op Aarde.

De activiteit op de Zon is overigens weer langzaam aan het aanwakkeren na een lang minimum. Op het moment van dit schrijven zijn 2 vlekkengroepen zichtbaar. Het is belangrijk dat je bij het kijken naar de Zon een veilige filter gebruikt. De intense straling kan immers je ogen beschadigen! Een recente afbeelding van de Zon vind je steeds op www.spaceweather.com

Op 4 en 5 september zijn er op MIRA opendeurdagen. Dat is dé gelegenheid om eens een kijkje te nemen door de verschillende zonnetelescopen van de sterrenwacht. Naast de heliostaat, waarmee de Zon geprojecteerd wordt op een scherm en waarmee je zonnevlekken kan waarnemen, beschikt MIRA ook over een aantal H-alpha kijkers, waarmee je protuberansen kan bekijken.