Perseïden: woensdagnacht of donderdagnacht?

De Perseïden zijn van de drie grote meteoorzwermen zeker wel de bekendste: de vakantie en de zomerse temperaturen zullen daarvan wel de belangrijkste oorzaak zijn.
Vanaf begin augustus nam de activiteit stilaan toe, maar het maximum wordt verwacht tijdens de avond of nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus (zie de webstek van de International Meteor Organisation.

Daarom kan men best zowel de nacht van woensdag op donderdag (11-12/8) als van donderdag op vrijdag (12-13/8) waarnemen, in beide gevallen vooral het tweede deel van de nacht (naar de ochtend toe dus). Die eerste nacht is ideaal voor het geval het maximum wat vroeger zou vallen, die tweede nacht geniet de voorkeur indien het tijdstip wat aan de late kant zou zijn.

Zoek in beide gevallen bij voorkeur een donkere locatie op (ver weg van alle storende lichtbronnen dus), met een zo vrij mogelijk uitzicht. De kijkrichting is minder cruciaal, maar zo'n 30-40° links of rechts van het sterrenbeeld Perseus kijkend zouden er in principe iets meer meteoren moeten te zien zijn

Archiefbeeld: de Geminiden in december 2009 (foto Ph. Mollet, MIRA). Zie hoe ze schijnbaar allemaal uit dezelfde richting komen (de "radiant").Archiefbeeld: de Geminiden in december 2009 (foto Ph. Mollet, MIRA). Zie hoe ze schijnbaar allemaal uit dezelfde richting komen (de "radiant").