Knappe resultaten met de Herschel ruimtetelescoop

Op 14 mei 2009 werd de Europese ruimtetelescoop Herschel met een Arianeraket gelanceerd. Deze satelliet, met zijn enorme spiegel van 3.5 m doorsnede, moet ons infrarode beelden leveren over het ontstaan van sterren en sterrenstelsels.

We zijn een jaar verder, en de Herscheltelescoop heeft ons voor het eerst gedetailleerde infraroodbeelden doorgestuurd over het ontstaansproces van nieuwe sterren. In het stervormingsgebied RCW 120 is met name een plaats ontdekt waar zich een ster aan het vormen is. Deze ster, die nu al een massa heeft die ongeveer 10 maal de massa van de Zon vertegenwoordigt, zal binnen een periode van enkele honderdduizenden jaren wellicht evolueren tot een van de grootste en helderste sterren van ons melkwegstelsel. Op de plaats waar deze stervorming zich afspeelt wordt immers nog steeds materie aangetrokken uit de daarrond liggende omgeving en in deze omgeving bevindt zich nog zeker het equivalent aan duizenden keren de massa van de Zon aan stof en gas.

Herschel Space TelescopeHerschel Space Telescope

Deze waarnemingen zijn voor astronomen zeer belangrijk omdat zij nog niet zo goed het ontstaansproces van supergrote sterren begrijpen. Massieve sterren zijn eerder zeldzaam en hebben daarbij een relatief kort bestaan. Over sterren die acht keer de massa van de Zon overschrijden weet men niet zoveel.

Hopelijk zullen de waarnemingen met de Herscheltelescoop daar verandering in brengen.

Bron: ESA News

Tekst: Emiel Beyens