In 2018 is hij er, de Europese 42 meter telescoop

Volgens het Franse persbureau AFP is er een grote kans dat de Europese supertelescoop die met een spiegeldiameter van maar liefst 42 meter alle andere bestaande reuzentelescopen ruimschoots zal overvleugelen in Chili gebouwd zal worden

De European Extremely Large Telescope (E-ELT) wordt de beste en grootste telescoop ter wereld, dan is het ook logisch dat dit instrument op de beste plaats ter wereld opgesteld zal staan.

Een internationaal team van experts heeft met het oog daarop zopas een locatie in Chili onderzocht. Geschikt bevonden: de Cerro Armazones in de Atacamawoestijn.

Door het Andesgebergte ten oosten en het nabijgelegen hogedrukgebied boven de Stille Oceaan ten gevolge van de koude Humboldtstroom ten westen zijn er boven de Armazones zowat 360 wolkenloze nachten per jaar.

Op die meer dan 3.000 meter hoog gelegen bergtop is de lucht ook veel ijler, zodat de lichtgolven die daar vanuit alle richtingen van de sterrenhemel aankomen veel minder last hebben van een turbulente atmosfeer.

Nog een stevige troef ten voordele van de Cerro Armazones is het gegeven dat de Cerro Paranal, waar de Very Large Telescope opgesteld staat, op amper 40 km daarvandaan ligt. Qua infrastructuur is er daar in de buurt dus al heel wat werk verricht dat voor de bouw en de toegankelijkheid van de E-ELT zeer goed van pas komt.

En dat de Chileense overheid ook erg enthousiast is voor dit unieke en superprestigieuze project hoeft geen betoog.

Als alles volgens plan verloopt zouden de werken tegen eind 2011 van start gaan, en kunnen in 2018 de waarnemingen beginnen.

Het ziet er dus gunstig uit voor Chili, maar misschien komt er nog een onverwachte wending in dit dossier, want ook het Canarische eiland La Palma is nog in de running. En dat is toch ook één van de beste sites ter wereld om astronomische waarnemingen te doen. De definitieve beslissing wordt begin maart van dit jaar verwacht.

Op de webstek van You Tube krijg je al een voorsmaakje van hoe de E-ELT eruitziet en wat er op het vlak van astronomische ontdekkingen verwacht mag worden.

Bron: Yahoo! News