NASA-projecten geschrapt wegens te duur

De Amerikaanse president Barack Obama stelde gisteren zijn begroting voor 2011 voor. Onder de 120 geschrapte overheidsprojecten zit ook het prestigieuze ruimtevaartproject van 2004, dat als doel had een alternatief te realiseren voor de spaceshuttle. Daarmee lijkt er een einde te komen aan het zogenoemde Constellation-programma. De belangrijkste onderdelen hiervan zijn het bouwen van de nieuwe ruimtecapsule Orion, de maanlander Altair en aangepaste Ares-draagraketten.

De NASA-directie, met aan het hoofd directeur Charles Bolden, is blijkbaar niet eens rouwig om deze maatregelen. Volgens hun idee is het immers belangrijker dat het ruimteonderzoek directer gericht is op het bestuderen van de Aarde en dat het internationaal ruimtestation ISS, dat nog tot minimum tot 2020 in bedrijf moet blijven, ook prioriteit krijgt.

Omdat nog dit jaar de laatste ruimtevlucht van de shuttle voorzien is betekent dit dat de NASA voor het transport van mensen en goederen afhankelijk zal zijn van anderen. Naast de Russische Sojoez-capsules zal er dan nauwer moeten samengewerkt worden met commerciële partners.

Meer info: NASA news

Tekst: Claire Vanherle