Fata Morgana was gasvlam in Antwerpse haven

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag hebben nogal wat waarnemers -vooral in de regio Mechelen- een mysterieuze oranje verticale lichtstreep gezien in noordelijke richting.
Foto Frank Van der Putten, LeestFoto Frank Van der Putten, Leest

Eigenlijk ging het hier om de vlam boven de BASF-vestiging (of eventueel de Fina-raffinaderij?) in de Antwerpse haven, ontstaan tijdens het affakkelen van overtollig gas. Normaal gezien kan dit natuurlijk niet gezien worden op zo'n lange afstand (door de kromming van de Aardbol), maar als de atmosferische omstandigheden meezitten dan wordt het licht ervan terug naar omlaag weerkaatst (onder een kleine hoek) zodat het toch "achter de horizon" kan gezien worden. Dit fenomeen is sterk vergelijkbaar met de bekende "fata morgana's" uit de woestijn, of veraf gelegen eilanden die opeens zichtbaar worden vanaf de kust.

De gasvlammen in de Antwerpse haven zorgen wel vaker voor zo'n waarnemingen, waarbij het effect tot héél ver kan gezien worden. Zo konden we het ooit zelfs waarnemen vanop het terras van MIRA (en vanop vele locaties tussen Antwerpen en Grimbergen), op zo'n 50 km afstand.