Zondagnacht vallende sterren kijken

Tot spijt van de studenten die 's anderendaags examens zouden hebben, maar de nacht van zondag op maandag (13-14 december) zou wel eens de beste "vallende sterren"-nachten van de laatste jaren kunnen zijn.
De Geminiden zijn één van de twee jaarlijkse topzwermen (samen met de bekendere zomerse Perseïden, omstreeks 12-13 augustus): op een donkere locatie kan men dan toch makkelijk 40-50 of meer meteoren per uur waarnemen.
Dit jaar zijn de omstandigheden ideaal: net enkele dagen voor nieuwe maan dus geen storend maanlicht dat de zwakkere meteoortjes onzichtbaar maakt. Nu enkel nog hopen dat ook het weer een beetje meezit...

Vanaf nu zal u nacht na nacht merken hoe de activiteit steeds toeneemt, maar het eigenlijke maximum wordt voorzien op de (vroege?) ochtend van maandag 14 december. Niet alleen verwacht men dat de Aarde dan door het drukste deel van de zwerm trekt, maar bovendien staat het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini, waar alle Geminiden schijnbaar vandaan komen door het perspectief-effect) dan nog behoorlijk hoog aan de Belgische hemel waardoor er een grotere fractie ook daadwerkelijk boven onze horizon zichtbaar is.
Dus best zo vanaf 2-3 uur beginnen waarnemen tot het ochtendgloren. De juiste kijkrichting heeft niet zo veel belang: een donkere locatie en een vrij uitzicht is de eerste prioriteit. Maar ervaren waarnemers gokken toch op een kijkrichting zo'n 40° links en rechts van de Tweelingen.

En mocht het die nacht toch bewolkt zijn, dan kan u de activiteit toch volgen via ons radio-detectiesysteem.