Laatste uren in ISS voor Frank De Winne: UPDATE6

8h46m: de twee companen van Frank werden reeds uit de Soyoez gehaald, nu is het de beurt aan onze astronaut. Zoals steeds worden ze afgevoerd op een brancard: na 6 maand in gewichtloze toestand kan je -terug op Aarde- niet meer op eigen kracht voortbewegen.


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Door de enorme koude in dat deel van Kazakhstan konden de helicopters niet opstijgen, daarom zullen de drie astronauten ditmaal opgehaald worden met behulp van een aantal alle-terrein-voertuigen die enkele uren geleden al vertrokken richting landingsplaats.
Daafdoor is het ook niet zeker of er live beelden zullen komen vanop de plaats waar de Soyoez landde.

Er kwam wel al bevestiging dat de Soyoez rechtop staat na de landing, niet evident op die bevroren bodem (het gebeurt wel eens dat het toestel na de landing omver getrokken wordt door de parachutes, maar vandaag stond er blijkbaar weinig wind).

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Landing geslaagd! Vanuit het Russische Mission Control Center "Koroljev" komt de bevestiging dat de Soyoez-module veilig aan de grond staat sinds 8h17m, vlakbij de voorziene landingsplaats.
Proficiat Frank en collega's!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Iets na 8h werden de valschermen gebruikt. Er was al radio-contact tussen de cabine en de teams die hen zo dadelijk gaan oppikken (en die in de buurt van de landingsplaats rondvliegen), dus alles gaat naar wens!
Straks volgt nog een redelijk harde klap op de bevroren steppe van Noord-Kazakhstan.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ondertussen (7h52m) werden ook de niet meer nodige onderdelen van de Soyoez afgeschoten (die gaan opbranden in de dampkring), dus enkel de landingsmodule blijft nog over.
Over enkele minuten begint de wrijving met de dampkring serieus voelbaar te worden: niet alleen loopt de module dan gloeiend heet door de wrijving, maar vooral zullen de astronauten zich geweldig zwaar voelen door de enorme G-krachten bij het krachtige afremmen door die wrijving. Dit zijn de spannendste momenten!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
U kan live verslag (en beelden vanuit het missie-controlecentrum) volgen op de uitmuntende website SpaceflightNow.
Om 7h26m is men begonnen met de "de-orbit": de stuurraketjes van de Soyoez werden afgevuurd waardoor het toestel begon te remmen (en dus uit zijn baan naar beneden kwam). Dit maneuver werd om 7h31m succesvol afgerond.
De landing is dus ingezet!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
De laatste uren van Frank De Winne zijn ruimte-odyssee zijn aangebroken.
Als alles volgens schema verloopt dan zullen hij en zijn twee collega's van de OasISS-missie (de Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk) tijdens de nacht van maandag op dinsdag plaatsnemen in de Soyoez-capsule, die dan om 1h50m (Belgische tijd) losgekoppeld wordt van het ISS.

De capsule zal dan langzaam naar beneden spiraliseren, om uiteindelijk aan een parachute te landen ergens in de steppe van Kazakhstan, dinsdagochtend omstreeks 8h16m Belgische tijd.
Normaal gezien vliegen er dan een aantal helicopters naar de landingsplaats om de astronauten op te pikken (en een aantal personaliteiten en verantwoordelijken aan te voeren), waarna het richting Bajkonoer gaat. Op dit ogenblik hebben we er nog geen zicht op of dit ook op de nationale TV zal te zien zijn, maar omstreeks 9h15m zullen er zeker al live-beelden te zien zijn op ESA Television.

Dezelfde dag vliegen de astronauten/kosmonauten nog naar Moskou (Sterrenstad), waar we de eerste persconferenties mogen verwachten.