Eindelijk terug zonnevlekken!

Tot wanhoop van de vele enthousiaste zonnewaarnemers schijnt het zonnevlekkenminimum hardnekkig te blijven duren. Volgens de voorspellingen had dit in 2007 moeten gevallen zijn, waarna de verwachting was dat er stilaan nieuwe vlekken verschenen van de nieuwe cyclus (herkenbaar omdat ze verder van de zonne-evenaar verschijnen).
Maar ook in 2008 en 2009 bleef de Zon grotendeels vlekkenloos, slechts sporadisch verschenen er relatief kleine vlekken of vlekkengroepjes (de laatste in september nog) waarbij we iedere keer hopen dat de nieuwe cyclus nu goed op gang trekt.

Eind vorige week verscheen er echter zonnevlekkengroep 1029, tot nog toe de grootste groep van de nieuwe cyclus (sommige waarnemers konden hem de voorbije dagen zelfs zonder instrumenten waarnemen, gewoon met een eclipsbrilletje).
Met de heliostaat op MIRA konden we de voorbije dagen telkens meer dan 20 afzonderlijke vlekken zien in deze groep, die nog elke dag sterk verandert.
Gezien de rotatiesnelheid van de Zon schatten we dat deze vlek nog zeker tot vrijdag (misschien zaterdag) zichtbaar zal zijn.

Onderstaande foto werd genomen met één van de nieuwere kijkers op MIRA, de 120mm ED-refractor;