Word wetenschapper-voor-één-dag aan boord van de ruimtesonde Cassini bij Saturnus

Ben je tussen 10 en 18 aardse jaren oud en zou je graag eens voor één dagje ruimtewetenschapper zijn? Dan krijg je nu een enige kans om die ambitie waar te maken!

Er vindt namelijk een internationale wedstrijd plaats die loopt tot 30 oktober 2009.
Wedstrijd? Dan zijn er ook prijzen te winnen: de hoofdprijs is een teleconferentie waarbij jij virtueel oog in oog komt te staan met het echte wetenschappelijke team van de NASA Cassini Mission. Verder zijn er nog heel wat leuke astronomie-artikelen te winnen zoals Galileoscopen, posters, e.a.

En wat is nu precies de bedoeling van het hele project? Op de webstek van de Cassini Equinox Mission krijg je drie verschillende Targets te zien, afbeeldingen van mogelijke onderzoeksdoelen, en jij kan via een tekst van maximaal 500 woorden een jury van deskundigen proberen te overtuigen waarom het object dat jij selecteert wetenschappelijk gezien het meest interessant is om te bestuderen. Het gaat om (1) Saturnus en zijn ringen, (2) Thethys tussen de ringen van Saturnus en (3) Titan, de grote maan van Saturnus. Jij als "Cassini Scientist for a Day" kiest uit één van de drie opties en in jouw tekst leg je uit waarom dit de beste keuze is.

Deelnemers tussen 10 en 18 jaar oud worden ingedeeld in drie leeftijdscategorieën: 3de graad basisonderwijs, 1ste tot 3de jaar en 4de tot 6de jaar secundair onderwijs.

Je mag in eigen naam een werkstuk inleveren, maar groepswerk is ook mogelijk.

Bron: Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009

Meer info: International Cassini Scientist for a Day