“Een nieuw begin voor Hubble”

“Een nieuw begin voor Hubble”, dat was te horen tijdens de NASA-persconferentie op 9 september waar enkele spectaculaire foto’s werden vrijgegeven die genomen werden door de vernieuwde Hubble-ruimtetelescoop.

Ook al is nu reeds voorzien dat in 2014 - tenminste als alles naar wens verloopt - de James Webb Space Telescope, als opvolger van de Hubble in een baan rond de Aarde zal worden geplaatst, toch werd door de NASA uiteindelijk nog beslist om Hubble, die in april 1990 werd gelanceerd, nog een grondige opknapbeurt te geven. Deze opdracht werd verricht met het ruimteveer Atlantis. Tijdens vijf ruimtewandelingen zijn met succes onder andere twee instrumenten van de Hubble vervangen en twee werden hersteld. Ook werden nieuwe batterijen, nieuwe gyroscopen, een richtingsensor en nieuwe thermische bekleding aangebracht.

De gerepareerde ruimtetelescoop is nu veel krachtiger geworden en is in staat om het heelal te bestuderen over een zeer brede waaier van golflengtes, gaande van ultraviolet tot infraroodstraling.

Volgens de NASA is de Hubble-ruimtetelescoop weer in staat om gedurende de volgende decade met zijn gevoelige beelden onze visie over tal van astronomische problemen “te herschrijven”. Astronomen hopen met de vernieuwde Hubble o.a. een beter inzicht te bekomen in donkere energie en in de webachtige structuur van het universum. Ze hopen ook te kunnen terugkijken naar de beginperiode van het heelal toen het minder dan 500 miljoen jaar oud was.

Nog even ter herinnering: de Hubble Space Telescope is een gezamenlijk project van de NASA en de ESA.

De nieuwe beelden kan je vinden via deze link.

Bron: The Hubble Space Telescope

Tekst: Emiel Beyens