Indrukwekkende beelden van buurplaneet Mars

Bedankt, NASA!

Wie graag van nabij kennismaakt met de grote verscheidenheid aan landschappen die op onze rode buurplaneet Mars aangetroffen worden, moet zeker eens langs de webstek van het Lunar and Planetary Laboratory surfen. Met behulp van de High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter worden sinds eind 2006 beelden in hoge resolutie van het Marsoppervlak gemaakt, naar de Aarde doorgestuurd, en reeds meer dan elf duizend van die beelden zijn op de beeldcatalogus van de hier boven vermelde webstek te vinden.

Pas werden er nog meer dan duizend beelden aan de catalogus toegevoegd, het betreft allemaal opnames die tussen april en begin augustus 2009 gemaakt werden.

Mars in detail HiRISEMars in detail HiRISE

Te zien zijn allerlei soorten geulen, duinen, kraters, geologische lagen en tal van andere oppervlaktestructuren op Mars.

Elk volledig beeld van de HiRESE camera toont een strook Marsbodem van 6 km breed en twee tot vier keer zo lang, met op de scherpste beelden details van slechts één meter groot...

Bron: High Resolution Imaging Science Experiment