Atlantis incasseert zware hagelschade

Op maandag 26 februari trok een korte maar intense onweersbui over het Kennedy Space Center. Niet zo ongewoon in Florida maar deze was toch wel uitzonderlijk in de zin dat er golfbalgrote hagelstenen uit vielen die dan nog eens door een stormachtige wind in het rond geslingerd werden.

Space Shuttle Atlantis, die zich al enkele weken op het lanceerplatvorm bevindt, kreeg de volle laag. Vooral in het bruine isolatieschuim van de branstoftank werden duizenden putjes geslagen, die gerepareerd moeten worden. (zie foto) Ook enkele van de kwetsbare hitteschildtegels van de Shuttle zelf werden beschadigd.

Reparatie is volgens NASA specialisten wel mogelijk maar niet op het lanceerplatform. Atlantis moet dus teruggereden worden naar het VAB gebouw, en dit zal de lancering, die eind maart voorzien was, zeker opschuiven naar de tweede helft van april. Er is immers ook de Russische Soyuz-wissel die niet met de Shuttle vlucht mag samenvallen.

NASA hoopt nog altijd van de geplande 5 vluchten uit te voeren dit jaar, maar met de eerste ervan zit het alvast niet mee.

De missie van Atlantis is een nieuw stuk van de grote truss naar het ISS te brengen en te monteren, waaronder het derde van de vier grote zonnepanelen. Ook zal de tweede helft van het eerste zonnepaneel, dat nog steeds bovenop het Destiny lab staat, opgevouwen worden. Bij de vorige Discovery-vlucht zorgde dat opvouwen voor problemen, die gelukkig opgelost konden worden.

Nieuws over de Shuttle vind je op www.nasa.gov en spaceflightnow.com