2017: nieuwe koepel en 50cm-telescoop

De crowdfunding-campagne voor de nieuwe telescoop is ondertussen afgelopen, en bleek héél succesvol! Maar het project zelf is natuurlijk véél ruimer dan enkele de telescoop: nieuwe koepel, verbouwingswerken, trappen, accessoires,... Daarom openen we ook nog een speciale projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting (mèt fiscale attesten).


Volkssterrenwacht MIRA wordt 50 jaar, en daarom komt er in 2017 een grote nieuwe koepel (met dank o.a. aan de Nationale Loterij). Maar we willen daar natuurlijk ook een grote nieuwe telescoop zodat U als bezoeker nog beter de wonderen van de hemel kan verkennen! Daarom starten we een fundraising-campagne...


50 jaar MIRA, tijd voor een 50cm telescoop

MIRA opende in september 1967 de deuren voor het publiek, als eerste Vlaamse Volkssterrenwacht. De tijd was er natuurlijk rijp voor: in volle wedloop naar de ruimte, met als bekroning de eerste mens op de Maan (juli 1969). Bovendien werd op dat ogenblik een nieuw cultureel centrum gebouwd (het Fenikshof) waar Pater Pieraerts op eigen kosten een extra verdieping liet op bouwen.

MIRA in 1967MIRA in 1967 MIRA in 2017MIRA in 2017

Mira startte met één tentoonstellingsruimte (de oude inkomhall), één voordrachtzaal (met onze planetariumzaal) en de grote Kutterkoepel. In 1975 kwam daar dan de tweede -kleinere- koepel bij, waarin een 20cm Schmidt-Cassegrain-telescoop van de eerste generatie stond.

Nu -50 jaar na de opening- is MIRA niet alleen véél groter geworden, maar krijgen we ook typisch véél grotere groepen bezoekers over de vloer, waardoor deze tweede koepel véél te klein geworden is... Daarom willen we hem in 2017 vervangen door een ruimer en moderner exemplaar, én bovendien de telescoop vervangen door een krachtiger exemplaar. Op 50 jaar tijd is immers ook de lichtvervuiling in ons land steeds erger geworden, en hebben we noodgedwongen een krachtiger instrument nodig om de diepere sterrenhemel (nevels, sterrenhopen, melkwegstelsels,...) te kunnen tonen. MIRA beschikt nu reeds over een geautomatiseerde 40cm-kijker en manuele 45cm dobson, dus is het logisch dat we nu mikken op een kijker met een spiegeldoormeter van 50cm (voor 50 jaar MIRA!). De bestaande koepelDe bestaande koepel De voorziene nieuwe koepelDe voorziene nieuwe koepel Als montering voor de nieuwe kijker voorzien we terug een vorkmontering van de Amerikaanse firma Mathis, net zoals we die ook al installeerden in de Kutterkoepel. Deze heeft ruimschoots zijn kwaliteiten bewezen, maar bovendien kunnen onze vele vrijwilligers er direct mee aan de slag (zelfde computersturing!). Voor de telescoop zelf denken we aan een 50cm spiegelkijker, van het type "Ritchey-Chretien" of aanverwanten, sowieso een toestel om "achteraan" door te kijken. Een newtontelescoop van dergelijke afmetingen zou véél goedkoper zijn, maar dat is niet zo handig voor de bezoekers! Met dank aan de Nationale Loterij